Maustebasiliski

Lempinimi Bambi Rotu, sukupuoli Suomenpienhevostamma
Syntymäaika 08.01.2015 (ikä) Säkäkorkeus 143cm
Väri Tummanrautias Rekisterinumero VH15-018-1436
Painotuslaji Kouluratsastus Omistaja Anniina N. (VRL-09182)
Koulutustaso Helppo A Kasvattaja Ulrik Strömberg evm
KRJ I - myönnetty 15.02.2017

Kuvat © Anniina N.

Luonnekuvaus

Maustebasiliski on kieltämättä kummallisen kuuloinen nimi, eikä nimen toinen osuus ainakaan kuvasta meidän Bambiamme pätkääkään – tätä tammaa suloisempaa tapausta saa nimittäin etsiä koirien ja kissojen kanssa. Onhan silläkin omat huonot päivänsä, mutta pääsääntöisesti Bambia hakiessa tarhasta ja tallista vastassa on korvat hörössä ihmistä tervehtivä ponitamma, jonka pelkkä näkeminen tuo hymyn kenen tahansa huulille.

Bambi on helppo talutettava, sillä se seuraa kuuliaisena ihmistä löysällä narulla eikä esimerkiksi yritä pysähtyä syömään heinäkärryistä pudonneita heinänkorsia. Tuulisella säällä kannattaa tosin ottaa hieman tarkemmin riimunnarusta kiinni, Bambi kun pelkää tuulessa lepattavia pressuja ja muita vastaavia pieniä hevosia syöviä esineitä. Hoidettaessa se on kuitenkin nätisti paikallaan, jos sen hoitaa käytävällä tai tamman omassa karsinassa. Bambi haluaisi kovasti osallistua omaan hoitamiseensa nappaamalla harjakorista harjan tai kaksikin hoitajan silmän välttäessä, joten se kannattaa sijoittaa taktisesti Bambin ulottumattomille. Tamman harjaaminen ja kavioiden puhdistus ovat tätä leikkiä lukuun ottamatta helppoja toimenpiteitä, jotka voi antaa huoletta pientenkin lasten toimeksi – myös pesukarsinassa Bambi jatkaa samaa kilttiä käytöstään, oli hoitajan aseena sitten letku tai pesusieni ämpäreineen. Satulointi ja suitsinta sujuvat niin ikään mutkattomasti.

Ratsuna Bambi on saatu koulutettua helppo A -tasolle asti, mutta helppoa se ei alkuun ollut: vaikka Bambi yritti nuorena kovasti toteuttaa ratsastajan pyyntöjä, se menetti malttinsa varsin nopeasti, jos se ei ymmärtänyt tehtävää kahden ensimmäisen yrityksen aikana. Lyhyiden, mutta usein suoritettavien harjoitusten avulla Bambi kuitenkin sai aikanaan juonen päästä kiinni, ja kliseisesti sanottuna loppu on historiaa – pienhevoskokoiseksi tammaksi Bambilla on erittäin hienot askellajit, ja kun sen kanssa saatiin vielä yhteistyö sujumaan, alkoi tuloksia syntyä lyhyessä ajassa. Tamma ei valitettavasti edelleenkään omaa parhaita mahdollisia hermoja, joten samaa tehtävää ei kannata jankata tuntia putkeen, mutta jos Bambin mielenkiinnon saa pysymään yllä vaihtamalla tehtäviä usein, näyttää se parastaan kokemattomankin ratsastajan kanssa. Bambi ei ole erityisen herkkä hevonen ja sietää tämän ansiosta hieman herkkää hevosta paremmin ratsastajaltaan virheitä.

Kisoissa Bambi ei välitä ympärillään kuuluvasta hälinästä, vaan se keskittyy tasan ratsastajaltaan saamiin ohjeisiin. Verryttely on kuitenkin syytä pitää lyhyenä, jotta Bambi ei ehdi kyllästyä tehtäviinsä. Silloin se nimittäin muistuttaa pahimmillaan tervassa uivaa täitä, jota saa tosissaan patistaa eteenpäin joka askeleella.

Sukutaulu

i.

Raksoona
sh, rt, 147cm
evm

ii.

Hohtokuu
sh, m, 150cm

iii.

Kannattava

iie.

Ystäwä

ie.

Erininja
sh, hprn, 142cm

iei.

Jokamies

iee.

Ainous

e.

Kanelikierre
sh, prt, 145cm
evm

ei.

Maustekasvi
sh, rt, 145cm

eii.

Vilman Valdemar

eie.

Wilima

ee.

Pouta Tuuli
sh, prt, 144cm

eei.

Myrsky Tuuli

eee.

Pilven Sumu

i. Raksoona oli rautias pienhevosori, jolta löytyi säkäkorkeutta 147 senttimetrin verran. Ori kilpaili nuorempana muutamissa seura- ja aluetason koulukilpailuissa helppo B -tasolla, mutta koska sen omistaja ei loppujen lopuksi pahemmin välittänyt kilpailuista, sai ori jäädä lopulta hänen harrasteratsukseen. Se oli varsin hyväluontoinen hevonen, jolta luonnistui kouluratsastuksen lisäksi pienet esteet sekä sunnuntaikärryttelyhevosena toimiminen. Raksoonan kasvattaja oli ehtinyt kantakirjata sen jo kolmevuotiaana III-palkinnolle, mutta vähäisen kisamenestyksen vuoksi siitä ei tullut koskaan suosittua jalostusoria – ainoat jälkeläiset ovatkin kyseisen kasvattajan tammojen kolme jälkeläistä. Raksoona vietti sinänsä onnellisen elämän, että se sai pysyä kasvattajansa jälkeen samalla omistajalla aina 25-vuotiaaksi asti, jolloin ori lopetettiin vanhuuden tuomien hammasvaivojen vuoksi.

ii. Hohtokuu oli 150cm korkea musta suomenhevosori, joka niitti menestystä näyttelykehien lisäksi ennen kaikkea esteratsuna. Melko pienestä koostaan huolimatta Hohdoksi kutsuttu ori ylitti vaivatta metrin esteratoja, ja yksittäisenä se pystyi ylittämään peräti 130cm korkeita esteitä. Estepainotuksestaan huolimatta se kilpaili jokaisella kisakaudellaan myös kouluratojen sisällä helppo B -tasoisissa luokissa, mutta ei saavuttanut niissä esteratojen kaltaista menestystä. Kantakirjauksen jälkeen oria tarjottiin usean kisakauden ohella jalostukseen, ja kauniin ulkomuodon, hyvien kisatulosten ja erittäin kiltin luonteen yhdistelmä tekikin siitä yhden oman aikansa suosituimmista jalostusoreista. Hohto siirtyi eläkkeelle kisaradoilta 16-vuotiaana, jonka jälkeen se toimi loppuelämänsä siitosorina ja omistajansa harrasteratsuna. Ori koki luonnollisen kuoleman omassa karsinassaan 26-vuotiaana.

ie. Erininja on kunnioitettavaan 32 ikävuoteen yltänyt hopeanruunikko tamma. Ninjalta löytyy säkäkorkeutta vain 142cm, joka teki siitä aikoinaan suositun vanhempien lasten ratsun omassa ratsastuskoulussaan – tamma nimittäin teki pitkän uran opetusratsuna. Sen luonnetta on usein kuvattu kiltiksi, mutta varsin veikeäksi: Bambin tavoin sen on hoidettaessa osallistuttava kaikkeen mahdolliseen, joka usein johtaakin harjapakin tai vesisaavin kaatumiseen. Ratsuna se omaa pehmeät liikkeet, jotka omalta osaltaan vain lisäsivät sen suosiota oppilaiden joukossa. Ninja on koulutettu helppo B -tasolle, ja esteitä se ylittää (jokseenkin huonolla tekniikalla) 60cm tasolla. Tammalla ei tosin ole ratsastettu enää vuosiin satunnaisia sunnuntaikävelyitä lukuun ottamatta, sillä sen takajalat estävät aktiivisemman ratsastuksen. Ninja on saanut eläessään kaksi varsaa, joista toinen on jäänyt samaan ratsastuskouluun jatkamaan emänsä kavionjäljissä suosittuna opetushevosena.

e. Kanelikierre on punarautias, 145cm korkea koulupainotteinen tamma. Se on kilpaillut useiden vuosien ajan melko hyvällä menestyksellä helppo A -tasoisissa luokissa yhdessä kasvattajansa kanssa, jonka tykönä tamma on elänyt koko elämänsä. Se on luonteeltaan melkko kipakka tapaus, jonka käsittelyyn vaaditaan kokenut hevosihminen, sillä tammalla on paha tapa yrittää pomotella uusia ihmisiä. Kanelikierteellä teetettiin yksi varsa – Maustebasiliski – ennen sen varsinaisen ratsukoulutuksen aloittamista, ja toistaiseksi Bambi onkin tamman ainoa jälkeläinen. Vasta 11-vuotiaalla tammalla on kuitenkin vielä useita vuosia kisaradoilla edessä, jonka jälkeen lisäjälkeläisetkin saattavat olla ajankohtaisia.

ei. Maustekasvi on rautias pienhevosori, jolta löytyy säkäkorkeutta 145cm. Kun ori oli nuori, sillä yritettiin seurata sen vanhempien jalanjälkiä raviradoille, mutta laukkaherkkyyden vuoksi orin ura ravurina päättyi jo kolmen startin – joista jokaisesta tuloksena hylkäys liikojen laukkojen takia – jälkeen. Maustekasvi myytiin halvalla projektiratsuna eteenpäin, ja muutaman vuoden kuluttua uudet omistajat olivat saaneet koulutettua siitä varsin mallikkaan yleisratsun. Orin päälajiksi jäi kouluratsastus (helppo B – tasolla), mutta sillä kilpailtiin myös 80cm esteillä sekä harrasteluokan kenttäkisoissa. Kisaratojen lisäksi Maustekasvi pääsi valloittamaan myös paikallisen ratsastuskoulun oppilaiden sydämet toimiessaan ajoittain vierailevana opetushevosena esimerkiksi kesäleirien aikana. Tästä voineekin arvata, että ori on luonteeltaan erittäin kuuliainen, ja perheen pienimmätkin lapset pystyvät touhuamaan sen kanssa tammojenkin läheisyydessä. Kilpailumenestys takasi sille kiinnostusta myös jalostusorina, ja se onkin saanut eläessään 20 jälkeläistä.

ee. Pouta Tuuli on kasvattajansa Meri-Tuuli Markkasen pienhevoskasvatuksen tulos, jonka juuret ylettyvät 80-luvulle saakka. Markkasen tavoitteena on ollut kasvattaa erityisesti hyvärakenteisia ratsukäyttöön soveltuvia hevosia, ja Pouta Tuuli on malliesimerkki hänen kasvatustyönsä onnistumisesta. Tamma kantakirjattiin I-palkinnolle neljävuotiaana, jonka jälkeen se on näyttelyissä kiertämisen ohella toiminut pääsääntöisesti siitostammana. Vaikka tammaa ei olekaan näkynyt koulukilpailuissa, on se koulutettu vahvalle helppo B -tasolle, jonka lisäksi siltä luonnistuu mallikkaasti myös pienten esteratojen hyppääminen. Kiltiksi, vaikkakin kovin tammamaiseksi kuvattu Pouta on nyt 15-vuotiaana seitsemän varsan emä, joista kukin on perinyt emältään hyvän rakenteen lisäksi taipumusta kouluratsastuksen saralle. Pouta on 144cm korkea ja väriltään punarautias.

Jälkeläiset

s. 06.06.2015, o. Vaniman Myytti (KTK II), i. Memorio
s. 25.06.2016, o. Vaniman Casmir, i. Carosello
s. 10.02.2018, o. Vaniman Cassius, i. Carosello

Kilpailukalenteri

KRJ - 61 sijoitusta, joista 9 on voittoja + 1 CUP
25.07.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 5/40
27.07.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 6/40
01.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 3/30
04.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 4/30
04.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo A - 7/50
05.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 1/40
05.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 4/40
06.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 3/30
07.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 6/40
07.08.2015 KRJ - Whispering Heaven - Helppo A - 2/25
08.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo A - 5/50
08.08.2015 KRJ - Whispering Heaven - Helppo A - 5/25
08.08.2015 KRJ - Holmberg - Helppo B - 5/40
08.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 1/30
09.08.2015 KRJ - Holmberg - Helppo B - 1/40
09.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo A - 7/50
10.08.2015 KRJ - Tarmon tila - Helppo A - 4/39
10.08.2015 KRJ - Holmberg - Helppo B - 4/40
11.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 5/30
12.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 3/30
12.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo B - 2/50
12.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo A - 5/50
13.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 5/30
14.08.2015 KRJ - Holmberg - Helppo B - 6/40
14.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 5/30
15.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo B - 7/50
16.08.2015 KRJ - Runoratsut - Helppo A - 2/50
17.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 4/30
17.08.2015 KRJ - Prime Sporthorses - Helppo A - 4/30
18.08.2015 KRJ - Prime Sporthorses - Helppo A - 4/30
18.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo B - 2/50
18.08.2015 KRJ - Aittohaara - Helppo B - 4/50
19.08.2015 KRJ - Fiktio - Helppo B - 1/40
19.08.2015 KRJ - Holmberg - Helppo B - 5/40
19.08.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 4/30
20.08.2015 KRJ - Runoratsut - Helppo A - 5/50
20.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 1/30
21.08.2015 KRJ - Prime Sporthorses - Helppo A - 1/30
21.08.2015 KRJ - Kilpailukeskus Steward - Helppo A - 2/75
22.08.2015 KRJ - Prime Sporthorses - Helppo A - 5/30
23.08.2015 KRJ - Prime Sporthorses - Helppo A - 2/30
24.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 5/30
25.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 1/30
26.08.2015 KRJ - Runoratsut - Helppo A - 7/100
29.08.2015 KRJ - Shadiya Arabians - Helppo A - 3/30
30.08.2015 KRJ - Runoratsut - Helppo A - 5/40
31.08.2015 KRJ - Fiktio - Helppo B - 2/40
31.08.2015 KRJ - Fiktio - Helppo A - 1/40
03.09.2015 KRJ - Runoratsut - Helppo A - 5/40
03.09.2015 KRJ - Fiktio - Helppo B - 5/40
03.09.2015 KRJ - Fiktio - Helppo A - 6/40
07.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 6/40
09.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 4/40
12.09.2015 KRJ - Runoratsut - Helppo A - 2/40
15.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 5/40
17.09.2015 KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 2/30
25.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 5/40
25.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 6/40
26.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 1/40
28.09.2015 KRJ - Kuuralehdon hevostila - Helppo A - 5/40
30.06.2016 KRJ-CUP - Aittohaara - Helppo A - 26/363
VSR - 1 sijoitusta, joista 0 on voittoja
31.12.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Helppo B - 7/135

Päiväkirja & valmennukset

10.05.2015 - ”Mistä sä tämmösen rääpäleen oot löytänyt?”. Tämä oli ensimmäinen kommentti, jonka tallimestarini Mikko päästi suustaan nähdessään Vaniman uusimman vahvistuksen, pienhevostamma Bambin. Vaikka haluaisinkin puolustella omien hankintojeni olevan aina täysin loogisesti tehtyjä, myönsin miehelle suoraan etten itsekään ollut ollut kovin vakuuttunut nähdessäni tamman surkeana tallini pihalla. Juuri neljävuotiaaksi kääntynyt tamma oli osa vaihtokauppaa, jossa oli alun perin osallisena pelkästään minun ja kauppakumppanini hevostrailerit – minä kaipasin uutta kahden hevosen koppia, kun hän taas halusi yhden hevosen kuljetusvälineen. Minulle päätynyt traileri vaatisi kuitenkin hieman pintaehostusta, jonka vuoksi kauppias tarjosi kompensaationa juuri hänelle myyntiin tullutta Bambia.

Olin kuullut tamman emän menestyksestä kisaradoilla sekä sen hyvästä rakenteesta, joten suostuin ottamaan Bambin omaan talliini näkemättä sitä lainkaan ennalta. Myyjä vakuutti sen olevan täysin valmis ratsukoulutusta varten, ja kyllähän se sitä periaatteessa olisikin – tamma vain oli kovin lihasköyhä ja hieman laihan puolella saapuessaan tallillemme. Nyt parin viikon tutustumisen jälkeen sanoisin kuitenkin, että muutosta parempaan päin on jo tapahtunut! Bambi syö kaikeksi onneksi hyvällä ruokahalulla, ja se on päässyt ulkoilemaan yötä päivää tammalauman kanssa suureen tarhaan. Bambi on osoittautunut oletuksista huolimatta varsin pomottaksi hevoseksi laumassa, ja vanhemmat tammat ovat olleet ajoittain jopa ongelmissa kapinoivan nuorikon edessä. Toistaiseksi lauman johtaja on kuitenkin saanut pidettyä Bambin ylennyshaaveet kurissa, mutta kuka tietää, ehkä jonain päivänä Bambi vielä johtaa Vaniman kesälaitumia kiistattomana kuningattarena.

28.12.2015 - Näin joulun välipäivinä ei-hevosihmiset ottavat usein rennosti, käyvät ehkäpä ulkoilemassa kauniissa talvimaisemissa ja viettävät aikaa läheisten kanssa illalla television ääressä. Meillä Vanimassa päivän ohjelmaan kuului kuitenkin reissu lähimaneesille, jonne päätin viedä nuoren Viuhka-tamman pitkästä aikaa irtohypytettäväksi. Koska kyseessä on kuitenkin vasta kaksivuotias hevonen, otin mukaani myös vanhemmat Bambin, joka ei myöskään ole päässyt pitkään aikaan huvittelemaan esteiden pariin. Lastasin siis tammat aamutuimaan traileriin asianmukaisiin kuljetusvarusteisiin käärittynä ja kaarsin auton pois tallin pihasta puoli kahdeksan aikaan. Mukaani lupautuivat lähtemään tallitytöt Erika ja Milla, jotka ovat käyneet ratsastamassa Vaniman hevosia tallitöitä vastaan jo pidemmän aikaa.

Saavuttuamme paikan päälle trailerissa odotti kaksi innokasta hevosta. Matka oli sujunut odotetusti hyvin ja molemmat tulivat nätisti ulos kopista, jonka jälkeen Erika otti molemmilta varusteet pois minun ja Millan pidellessä hevosia paikallaan. Milla tarjoutui tulemaan avukseni myös estekujan rakennuksessa, joten Erika sai huolehtia sillä aikaa tammojen kävelytyksestä maneesissa. Kun esteet olivat valmiit, otin Viuhkan omaan haltuuni ja kävelytin sitä pariin kertaan kujan läpi, jotta se ymmärtäisi hieman mihin sitä ollaan oikein jouduttu. Itse irtohypytys sujui oikein mallikkaasti: Bambi näytti vanhana konkarina mallia oikeaoppisesta suorituksesta, jonka jälkeen oli Viuhkan vuoro näyttää osaamistaan. Lopeteltuamme hevosten hyppyyttämisen Milla hoiti vuorollaan hevosten loppukävelytykset, ja me kasasimme Erikan kanssa puomit ja tolpat takaisin telineilleen. Päästyämme lopulta kotiin molemmat tammat saivat tytöiltä perinpohjaisen harjaustuokion.

20.01.2017 - Allekirjoittaneen mielestä viime vuoden juhannuksesta tuntuu olevan vasta muutama kuukausi, mutta tässä sitä suunnitellaan jo vuoden toisen kouluratsujen laatuarvostelun osallistujalistaa. Meillähän olisi jo aikamoinen liuta hevosia, joilla on suvun ja/tai jälkeläisten kisapisteiden perusteella täydet pisteet plakkarissa, mutta omien kiireiden takia hevosten viimeistely on venynyt pahimmillaan jo kuukausilla eteenpäin. Otin kuitenkin vihdoinkin itseäni niskasta kiinni ja hoidin pienhevosnelikkoni kuntoon myös muilta osin: mukaan lähtivätkin siis vanhempi tamma Maustebasiliski, nuorehko viehättäväläinen Viuhka-neiti (edit: omistajan mielestä nuori, tammahan on todellisuudessa täyttänyt jo 15), sekä Vaniman omat kasvatit Älynväläys sekä Kuusnelonen.

Porukan senioritamma Bambi pääsee osallistumaan laatuarvosteluun ”hieman” suunniteltua myöhemmin, joka johtuu täysin yllä mainituista omista kiireistäni. Bambi olisi luultavasti joutunut odottamaan vielä kuukauden tai kaksi osallistumistaan, mutta kaksikin syytä saivat allekirjoittaneen lisäämään tamman osallistujalistalle muiden joukkoon. Ensimmäinen syy on tamman korkea ikä – Bambi kun ehtii täyttää 25 vuotta ennen helmikuun tilaisuutta. Toisen syyn sain tarkastellessani tamman jälkeläislistaa, josta huomasin kauhukseni että tamman jälkeläisetkin alkavat kohtapuoliin olemaan laatuarvostelukelpoisia, ellei jopa valmiitakin osallistumaan tilaisuuteen. On toisaalta upeaa, että tamman kaksi orijälkeläistä, omaan talliin jäänyt Myytti ja Kuuralehdossa upean koulu-uran tehnyt Casmir ovat menestyneet näinkin hyvin! Bambin ostaminenhan oli aikoinaan hieman sika säkissä -tyylinen kauppa, mutta näin myöhemmin voin kyllä todeta jokaisen tamman kanssa vietetyn hetken olleen sen arvoinen.

Ulkoasu & kuvat © Anniina N. | Taustakuva © Chun Kit To (by-sa 2.0)
Vanima on virtuaalitalli / Vanima is a sim-game stable | Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse