RIP Seljasaaren Helmetär (k. 27.03.2017)

Lempinimi Helmi Rotu, sukupuoli Suomenhevostamma
Syntymäaika 10.09.2014 (ikä) Säkäkorkeus 154cm
Väri Rautias Rekisterinumero VH14-018-1503
Painotuslaji Kouluratsastus Omistaja Anniina N. (VRL-09182)
Koulutustaso Vaativa A Kasvattaja Seljasaaren Kartano
VIR MVA Ch - myönnetty 01.11.2016
KTK II - myönnetty 20.07.2015
KRJ I - myönnetty 25.02.2016
SLA I - myönnetty 20.01.2017
SV II - myönnetty 20.10.2014
VSR:n jälkeläisluokka C - myönnetty 11.01.2017

Kuvat © kasvattaja

Luonnekuvaus

En oikeastaan tiedä, miksi ostan näitä suomenhevosia. Ei tämän rodun populaatio ole vielä kovinkaan laaja tallissa, mutta onhan näitä kuitenkin jokunen ilmaantunut kuin varkain. Seljasaaren Helmetär ei ollut siis mikään pitkäaikaisen pohdinnan tulos, minä kun lähinnä tutkailin sivuja hetken ja laitoin saman tien menemään ostotarjousta. Yksi syy tähän ostotapahtumaan oli se, että tamman kasvattaja oli Kiiskinen Seljasaaren Kartanolta. Vaikka yhtään hevosta minulla ei tuolta ole, silti olen ihastellut useammin kuin kerran tallin olemusta. Omat suomenhevoseni ovat kaikki pitkäsukuisia, joten tämänkin vuoksi ostotarjous lähti nopeasti.

Helmiksi kutsuttu tamma oli varsin loisto-ostos luonteensa puolesta. Tamma ei ole millään tavalla äksy, Helmi yrittää lähinnä tunkea kainaloon. Välillä on melkein raivostuttavaa taluttaa tammaa, hevonen kun puuskuttaa niskassa ja joskus närppii taskuja herkkujen toivossa. Sentään aitojen sisällä Helmi pysyy, mutta se osaa erittäin hyvin karata karsinastaan. Harva se päivä tamma ottaa hatkat heiniä jaellessa, vaikka muuten Helmi onkin ahmatti. Herkuilla lahjottuna se pysyy säyseänä myös eläinlääkärin asemalla ollessaan, kengitys ei sentään ole sen mielestä niin kamalaa. Hoidettaessa Helmi on muuten varsin mutkaton tapaus.

Helmi osoitti jo nuorena, että se on kykeneväinen kouluratsu. Vanhempiensa jalanjäljissä kulkenut tamma on todellinen kouluaitojen primadonna, joka liihottelee kevyesti ja ryhdikkäästi askeleesta toiseen. Irtonaisten liikkeittensä vuoksi Helmi on näyttävä ratsu, jolla on melko paljon kokoamiskykyä. Kyvykkyydestään huolimatta tamma on ratsastettavuudeltaan hyvä, se ei turhia jännitä. Ratsastajan apuihin Helmi reagoi herkästi, joten toisinaan saattaa syntyä väärinymmärryksiä. Ongelmat saattavat näkyä satunnaisina kiemurteluina ja pysähtelyinä, esteradalla liikana vauhtina. Myös maastossa Helmillä on tapana painella tukka putkella.

Kilpailuissa Helmi on kuin kotonaan, mikä onkin odotettavaa vaativa A -tasoiselta konkarilta. Tamma tuntuu aavistavan jo kotona pääsevänsä kilpailuihin, ja sen lastaaminen on usein yhden yrityskerran juttu. Kisapaikalle päästyään Helmi katselee hieman ympärilleen, ehkä hirnaisee lähimmille hevostuttavuuksille, jonka jälkeen se keskittyy lähinnä huomion saamiseen hoitajaltaan. Varustamisen jälkeen Helmi skarppaa taas tietäessään pääsevänsä työnteon pariin. Verryttely onkin yleensä lähinnä nappuloiden hiomista kuntoon, jotta ratsukon yhteistyö sujuu saumattomasti kisaradalla. Valkoaitojen sisälle päästyään Helmi tuntuu kasvavan vielä muutaman sentin lisää sen esiintyessä ylväänä kouluratsuna yleisölle - mistä ei toki ole lainkaan haittaa, päinvastoin: tamma näyttää yleensä parhaat suorituksensa juuri kilpailuissa.

© Jayde, viimeinen kappale © Anniina N.

Sukutaulu

i.

Velmeri
sh, rt, 155cm
KTK II, KRJ I

ii.

Aito Velmu
sh, prt, 159cm
evm

iii.

Veijalainen

iie.

S.P. Dimangi

ie.

Kiesus
sh, rt, 155cm
evm

iei.

Kiri-Palo

iee.

Ainon Yllätys

e.

Harmatar
sh, prt, 150cm

ei.

Elon Harma
sh, tprt, 160cm
evm

eii.

Elokai

eie.

Kultavuokko

ee.

Virna
sh, vrt, 150cm
evm

eei.

Lehdon Luukas

eee.

Usvatar

Jälkeläiset

s. 02.03.2015, o. Sokerikuun Lumous (KTK III, KRJ II), i. Metsäkartanon Mikken
s. 09.06.2015, t. Vaniman Hiputar, i. Mörkövaaran Askeri
s. 16.01.2016, o. Vaniman Henkitonttu (KTK II), i. Kuukarin Hankitonttu
s. 25.02.2016, o. Vaniman Mysterio (KTK II), i. Vaniman Myytti
s. 10.05.2016, o. Vaniman Kuuritari, i. Vaniman Kuusnelonen

Kilpailukalenteri

09.06.2015 NJ - Riikinneva - BIS2, MVA-SERT (pt. Vibaja)
15.08.2015 VSR - Suomenhevosten rotunäyttely - II-palk.
09.04.2016 NJ - Moondance - BIS3, MVA-SERT (pt. Vibaja)
07.08.2016 NJ - Március - BIS5, MVA-SERT (pt. Siiri K.)
15.01.2017 VSR - Suomenhevosten rotunäyttely - II-palk.

Helmi kilpailee porrastetuissa kilpailuissa. Voit katsoa tamman tämän hetkisen ominaisuuspistetilanteen VRL-profiilista.

VSR - 6 sijoitusta, joista 2 on voittoja
31.05.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Vaativa B - 3/49
31.05.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Vaativa A - 3/12
30.06.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Vaativa A - 2/16
31.07.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Vaativa B - 1/99
30.09.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Vaativa B - 2/53
30.09.2015 VSR-CUP (koulu) - Susiraja - Vaativa A - 1/13

Päiväkirja & valmennukset

30.12.2015 - Jahas, tänään tuli tutkittua Helmin tilannetta laatuarvosteluja silmällä pitäen, ja sanoisin tamman olevan melkoisen hyvällä mallilla. Vanimaan tamma tuli jo kisat kisanneena, joten niistä ei ole joutunut murehtimaan, mutta meillä oltuaan tamma on käynyt kantakirjattavana (tuloksena hieno II-palkinto!) sekä saanut toisen varsansa. Hiputar syntyi kuluvan vuoden kesällä, ja se onkin päässyt jo omistajansa Sachiyon kanssa kisakentille niin kouluaitojen kuin esteratojenkin pariin. Helmin ensimmäinen varsa, edellisen omistajan Jayden kasvattama Sokerikuun Lumous on jo ohittanut emänsäkin kouluratsastusmeriiteissä, sillä se on palkittu KRJ II -palkinnolla 94 pisteen voimin. Voisi siis sanoa että Helmi on varsin hyvää menestystä periyttävä tamma!

Helmi olisi tarkoitus viedä mahdollisimman nopeasti KRJ-laatuarvosteluun, jonka jälkeen vuorossa olisi aikanaan suomenhevosten laatuarvostelu. Yleislaatuarvosteluunkin saatamme joskus eksyä, mutta katsotaan sitä sitten aikanaan - ei makeaa mahan täydeltä, vai miten sitä sanotaan.

01.01.2016 - Kouluvalmennus, valmentaja Miika Rantala (Anniina N.)
Ratsukko verrytteli kentällä kevyessä ravissa saapuessani paikalle. Huomasin heti tamman olevan hieman hidas pohkeelle, joten annoin ratsastajalle pieniä vinkkejä tilanteen parantamiseksi. Tamman lämmettyä käskin ratsukkoa tekemään neliapilatehtävää, jossa tamman piti taipua lyhyen sivun volteilla, mutta myös kulkea suoraan kentän keskellä ravatessa. Koska tämä tuntui olevan ratsukolle helppoa, kehotin vaikeuttamaan tehtävää kulkemalla voltit kootussa ravissa ja lisäämään ravia pituussuunnalla. Seuraavaksi siirryimme laukkatehtävään, joka oli tänään yksinkertainen harjoitus keskiympyrällä. Halusin ratsastajan siirtävän Helmen puolikkaan ympyrän ajaksi käyntiin ja nostamaan aina uuden laukan tämän puolikkaan jälkeen – eli 50/50 käyntiä ja laukkaa. Aluksi Helmi ei tahtonut siirtyä laukasta käyntiin sulavasti, vaan liike töksähti aina alaspäin. Käskin ratsastajaa valmistelemaan siirtymiset huomattavasti paremmin, joka selvästi auttoi: ratsukko suoritti tehtävän harmonisesti tiiminä. Annoin harjoituksen jälkeen luvan siirtyä itsenäisiin loppuverryttelyihin.

14.01.2016 - Helmi ei ole Vanimassa majoilun aikana päässyt vielä kertaakaan kunnon laukkapelloille maastossa, joten tänään oli aika korjata tuo puute. Kävin nappaamassa kevyestä lumisateesta nauttivan tamman tarhasta ja kiikutin sen talliin hoitamista varten. Aikani harjailtuani tammaa kävin noutamassa sen normaalit varusteet sekä lisäksi tallikaverilta lainatut jänne- sekä hivutussuojat maastoreissuamme varten. Varustaminen sujui tuttuun tapaan rauhallisissa merkeissä, ja pian pääsimmekin lähtemään tallin pihasta kohti lumipeitteen saanutta metsikköä. Vaikka lunta oli satanut alkuviikosta hyvin reilusti, ei Helmi joutunut tekemään kovin paljoa töitä päästäkseen kevyessä puuterilumessa eteenpäin. Pääsimme mukavaa maisemareittiä pitkin suurelle peltoaukealle, jossa hevoset saavat pinkoa sydämensä kyllyydestä hyvällä tasaisella pohjalla - Helmi otti tästä tilaisuudesta kaiken ilon irti ja paineli menemään sellaista kyytiä, että allekirjoittanut tyytyi vain nappaamaan tamman harjasta kiinni ja pysymään satulassa mahdollisimman hiljaa. Ehdimme tekemään pieniä kouluharjoituksiakin ennen kotiinpaluuta, jottei päivän reissu ihan matkustamiseksi mennyt: Helmi liikkui erittäin hyvin ja isolla liikkeellä, kuitenkin ratsastajaansa kuunnellen, joten saatoimme pian lähteä kotimatkalle kohti lämpimää tallia ja hevosten iltakauroja.

Ulkoasu & kuvat © Anniina N. | Taustakuva © Chun Kit To (by-sa 2.0)
Vanima on virtuaalitalli / Vanima is a sim-game stable | Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse