Nakkelit

Lempinimi Naakka Rotu, sukupuoli Suomenhevosori
Syntymäaika 25.09.2018, 8v Säkäkorkeus 160cm
Väri Rautias Rekisterinumero VH18-018-1941
Painotuslaji Kouluratsastus Omistaja Anniina N. (VRL-09182)
Koulutustaso Helppo A Kasvattaja Vieno Hellinen evm
KTK II - myönnetty 20.12.2018 SV I - myönnetty 20.10.2018

Kuvien © Anniina N.

Luonnekuvaus

Naakka on ehkä hieman omalaatuinen kaveri, josta paistaa selvästi läpi se, ettei kasvattajalla ollut kovinkaan suuria aikeita pitää kasvavaa oripoikaa kurissa. Ori on vähän kuin se serkkupoika, joka perheen esikoisena sai kaiken mitä halusi, ja pitää pikkusisaruksia lähinnä esteenä huomion saamiselle. Ratsuna ori osaa kukkoilla ratsastajalle, mutta nöyrtyy kyllä vahvatahtoiselle ratsastajalle - aikaa tähän saattaa tosin kulua tunti jos toinenkin.

Sukutaulu

i.

Korpinpoika
sh, m, 170cm
evm

ii.

Surrin Kesti
sh, rt, 161cm

iii.

Savikko

iie.

Superellu

ie.

Virituuli
sh, prn, 154cm

iei.

Vireys

iee.

Virihelmi

e.

Virius
sh, rt, 161cm
evm

ei.

Tosi-Vilpeli
sh, vprt, 162cm

eii.

Eriveikka

eie.

Onnen Kätkijä

ee.

Dupaduu
sh, vprt sb, 163cm

eei.

Soittopeli

eee.

Ninnin Perhonen

i. Korpinpoika on musta, 170cm korkea suomenhevosori, joka ansaitsi nuorempana mainetta ja kunniaa Länsi-Suomen kouluradoilla. Komeat liikkeet omaava ori herätti huomiota valitettavasti myös epätasaisuudellaan, sillä vaikka ori pääasiassa löytyikin tuloslistan kärkipäästä, huonoina päivinä sen riehunta esti ratsukkoa edes astumasta radalle. Tästä syystä se ei ole saavuttanut aivan sellaista jälkeläismäärää, jonka sen osaamistason sekä hyvän rakenteen ansiosta saattaisi olettaa. Vanhemmalla iällä Korpinpoika on rauhoittunut nuoruusvuosistaan, ja se kilpailee edelleen satunnaisesti helppo A -tasoisissa luokissa omistajansa kanssa.

ii. Surrin Kesti syntyi niin sanotun värikasvatuksen tuloksena. Orin kasvattaja toivoi mustanvoikon isän ja voikon emän tuottavan harvinaisen tuplavoikon suomenhevosen, mutta hänen harmikseen ori syntyikin tavallisena rautiaana. Kesti kuitenkin osoittautui melko kapasiteetikkaaksi kouluratsuksi, jonka takia se myytiin kolmevuotiaana ammattilaisratsastajalle. Hänen tarkoituksenaan oli myydä ori peruskoulutuksen jälkeen, mutta tykästyi oriin niin paljon, että se sai jäädä ratsastajan talliin. Kesti saikin asua samassa paikassa koko loppuikänsä, kilpaillen pääasiassa helppo A -luokissa melko hyvällä menestyksellä. Se oli luonteeltaan rauhallinen ja myös periytti luonnettaan monille jälkeläisilleen, mitkä lisäsivät sen suosiota jalostusorina. Ori lopetettiin 23-vuotiaana vanhuuden tuomien jalkavaivojen vuoksi.

ie. Virituuli on ravisukuinen tamma, jonka todettiin jo nuorena olevan turhan laukkaherkkä kilparadoille. Sitä yritettiin myös kouluttaa kouluratsuksi, mutta tamma oli siihen puuhaan taas turhan vauhdikas – sen omistaja päättikin lopulta hylätä ajatuksen ja koittaa viimeisenä vaihtoehtona astuttaa tamman, olihan se hyvien juoksijoiden jälkeläinen. Virituuli astutettiin nuorella, mutta lupaavalla oman tallin ravurilla, ja syntynyt varsa ylitti omistajan odotukset korrektilla rakenteellaan ja selväpäisyydellään. Tamma saikin siirtyä täysipäiväiseksi siitostammaksi, ja sen jälkeläiset ovat niittäneet hyvää menestystä raviradoilla isäorin valinnasta huolimatta. Viri päätettiin astuttaa kerran kokeilumielessä myös ratsulla, jonka tuloksena syntyi sen viimeiseksi varsaksi jäänyt Korpinpoika. Synnytys oli haastava ja meinasi viedä sekä tamman että varsan hengen, jonka takia se päätettiin kahdeksan varsaa synnyttäneenä päästää nauttimaan oloneuvoksen elämästä.

e. Virius osoitti jo nuorena lahjoja sekä este- että kouluradoille, ja sitä lähdettiinkin kehittämään molempien lajien pariin. Tamma palkittiin kuitenkin viisivuotiaana ikäluokkansa parhaana askellajihevosena, jonka jälkeen sen omistaja päätti jättää esteet hieman vähemmälle huomiolle, keskittyen sen sijaan vahvemmin Viriuksen kehittämiseen koulukenttien mestariksi. Pitkäjänteinen työ tuotti tulosta, sillä tamman kisaura oli varsin menestyksekäs aina vaativa B -tasolle saakka. Valitettavasti tamma kaatui pahasti tarhassaan ollessaan vasta 13-vuotias, eikä Viriuksen vaurioitunut jalka palannut ennalleen pitkän kuntoutusjaksonkaan jälkeen. Se päätettiinkin jättää harrasteratsuksi, ja päättipä omistaja myös astuttaa tammansa Korpinpojalla, joka oli tehnyt häneen vaikutuksen pyörittyään samoissa kisapiireissä. Vaikka Virius olikin varsin iäkäs saadessaan ensimmäisen varsansa, hoiti se tehtävänsä mallikkaasti, eikä komplikaatioita kaikeksi onneksi tullut. Vanhemmiten Virius astutettiin vielä kahdesti samalla orilla. Tamma periytti jälkeläisilleen tasaista luonnettaan sekä kapasiteettia sekä koulu- että esteradoille, vaikkakin kaikki kolme jälkeläistä ovat kunnostautuneet lähinnä valkoaitojen sisällä. Virius lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

ei. Tosi-Vilpeli oli melko mitäänsanomaton, 151cm korkea vaaleanpunarautias ratsuori. Sillä kilpailtiin kyllä parhaimmillaan jopa helppo A -tasolla, mutta sen vaatimattomat liikkeet ja omapäinen luonne jättivät tulostason useimmiten 60% alapuolelle. Orin kanssa kisattiinkin lähinnä harrastemielessä, jonka lisäksi se kierrätettiin kantakirjattavana kohtalaisen rakenteensa ansiosta, josta tuloksena saatiin III-palkinto. Vilpelistä ei odotetusti tullut kovinkaan haluttua siitosoria, ja sen jälkeläismäärä jäikin lopulta kahden käden sormilla laskettavaan lukuun. Ori päätettiin ruunata kymmenvuotiaana rauhallisemman harrastekaverin toivossa, mikä osoittautuikin hyväksi vaihtoehdoksi – sen suoritukset olivat huomattavasti tasaisempia niin kouluradoilla kuin kotikentälläkin. Vilpeli kuoli 16-vuotiaana ähkyn seurauksena.

ee. Dupaduun elämä oli lyhyt ja dramaattinen – hyväsukuinen ja erittäin hyvärakenteinen sabino tamma päätettiin astuttaa jo kolmevuotiaana, jonka jälkeen siitä oli tarkoitus koulia vähintään aluetason kisaratsu sen kasvattajalle. Varsomisessa meni kuitenkin kaikki mahdollinen vikaan, jonka seurauksena varsa saatiin kaikeksi onneksi pelastettua, mutta Dubaduu kuoli pian synnytyksen jälkeen verenhukkaan eläinlääkärin tekemistä pelastusyrityksistä huolimatta. Tamma oli eläessään tallin valopilkku iloisen luonteensa ja nöyrän työskentelyasenteensa ansiosta, jota se oli väläytellyt jo kaksivuotiaana aloitetusta kärryharjoittelusta lähtien.

Jälkeläiset

Tällä hevosella ei vielä ole jälkeläisiä.

Kilpailukalenteri

KRJ - 0 sijoitusta, joista 0 on voittoja
VSR - 0 sijoitusta, joista 0 on voittoja

Päiväkirja & valmennukset

02.10.2018 - "Siis Nakkeli?", Mikko pohti ääneen selitettyäni uusimmasta hevoshankinnastani. "Ei kun Nakkelit. Monikkona." "Nakkelit? Ootko nyt ihan varma? Kuka nimeäis hevosensa monikkona?", varmisteli epäuskoinen siippani nyt jo kolmatta kertaa keskustelun aikana. "Nakkelit.", vastasin hänelle kärsivällisesti kolmannen kerran. "En väitä ettei meidänkin tiluksilta olisi lähetetty maailmalle nimihirviöitä, mutta tää vie kyllä voiton. Mut taidan tykätä siitä. Milloin lähdetään hakemaan Naakka kotiin?".

Naakan nimi oli aiheuttanut omassakin mielessäni liudan kysymysmerkkejä, kun luin orin myynti-ilmoitusta ensimmäistä kertaa. Ajattelin kuitenkin innostuneen ornitologin kirjailleen ilmoitukseen vahingossa yhden lisäkirjaimen enkä antanut asian häiritä sen enempää, mutta soittaessani orin kasvattajalle sain osakseni nopean ja varsin äkäisen selityksen orin nimen oikeasta kirjoitusasusta (vuolaiden anteeksipyyntöjen lomassa unohdin tosin kuunnella, mistä nimi oli oikeasti peräisin, joten pitäydyn ornitologiteoriassani). Ilmeisesti kardinaalivirheeni kuitenkin painoi vaakakupissa tarjoamaani kotia vähemmän, ja sain luvan lähteä tarkastamaan hiljattain vieroitusiän saavuttanutta ratsunpoikasta sen kotitilalle. Olisin suoraan sanottuna ostanut sen ilman tarkastustakin jo sen suvun takia - olen ihaillut isäoria jo useita kertoja kilpailuissa - mutta nähtyäni pikkuherran liitelemässä emänsä perässä honteloilla koivillaan olin täysin myyty. Varsa saikin lopulta matkata vieroituksen jälkeen Vanimaan. Tulevaisuudelta toivomme ennen kaikkea orille pitkää ja tervettä elämää, mutta myös sitä, että orin kukkoilut saadaan karsittua (kiitokset yltiörennolle kasvattajalle), ettei siitä kasva pelkkää kotipihaa terrorisoivaa pullasorsaa.

Ja kyllä, lintuaiheiset sanonnat ja kielikuvat ovat tulleet Naakan myötä jäädäkseen.

Ulkoasu & kuvat © Anniina N. | Taustakuva © Chun Kit To (by-sa 2.0)
Vanima on virtuaalitalli / Vanima is a sim-game stable | Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse