Sopun Nasuli

Lempinimi Nasu Rotu, sukupuoli Suomenhevostamma
Syntymäaika 05.06.2018, 8v Säkäkorkeus 155cm
Väri Rautias Rekisterinumero VH18-018-1597
Painotuslaji Kouluratsastus Omistaja Anniina N. (VRL-09182)
Koulutustaso Vaativa B Kasvattaja Usko Karu evm
KTK II - myönnetty 20.12.2018

Kuvien © VRL-06066, yksinoikeudella

Sukutaulu

i.

Apuri
sh, vprn, 155cm
evm

ii.

Avun Syy
sh, rn, 152cm

iii.

Sitikka

iie.

Mia

ie.

Manimani
sh, prt, 160cm

iei.

Maninto

iee.

Rassikka

e.

Soppu
sh, vrt, 149cm
evm

ei.

Saapikas
sh, rt, 151cm

eii.

Santeri

eie.

Kuusen Tähti

ee.

Kesätuuli
sh, vkk, 157cm

eei.

Nappula

eee.

Fika

i. Apuri on vaaleanpunaruunikko, 155cm korkea suomenhevosori, joka ansaitsi nuorempana mainetta ja kunniaa Länsi-Suomen kouluradoilla. Komeat liikkeet omaava ori herätti huomiota valitettavasti myös epätasaisuudellaan, sillä vaikka ori pääasiassa löytyikin tuloslistan kärkipäästä, huonoina päivinä sen riehunta esti ratsukkoa edes astumasta radalle. Tästä syystä se ei ole saavuttanut aivan sellaista jälkeläismäärää, jonka sen osaamistason sekä hyvän rakenteen ansiosta saattaisi olettaa. Vanhemmalla iällä Apuri on rauhoittunut nuoruusvuosistaan, ja se kilpailee edelleen satunnaisesti helppo A -tasoisissa luokissa omistajansa kanssa.

ii. Avun Syy syntyi niin sanotun värikasvatuksen tuloksena. Orin kasvattaja toivoi mustanvoikon isän ja voikon emän tuottavan harvinaisen tuplavoikon suomenhevosen, mutta hänen harmikseen ori syntyikin tavallisena ruunikkona. Avun Syy kuitenkin osoittautui melko kapasiteetikkaaksi kouluratsuksi, jonka takia se myytiin kolmevuotiaana ammattilaisratsastajalle. Hänen tarkoituksenaan oli myydä ori peruskoulutuksen jälkeen, mutta tykästyi oriin niin paljon, että se sai jäädä ratsastajan talliin. Avun Syy saikin asua samassa paikassa koko loppuikänsä, kilpaillen pääasiassa helppo A -luokissa melko hyvällä menestyksellä. Se oli luonteeltaan rauhallinen ja myös periytti luonnettaan monille jälkeläisilleen, mitkä lisäsivät sen suosiota jalostusorina. Ori lopetettiin 23-vuotiaana vanhuuden tuomien jalkavaivojen vuoksi.

ie. Manimani on ravisukuinen tamma, jonka todettiin jo nuorena olevan turhan laukkaherkkä kilparadoille. Sitä yritettiin myös kouluttaa kouluratsuksi, mutta tamma oli siihen puuhaan taas turhan vauhdikas – sen omistaja päättikin lopulta hylätä ajatuksen ja koittaa viimeisenä vaihtoehtona astuttaa tamman, olihan se hyvien juoksijoiden jälkeläinen. Manimani astutettiin nuorella, mutta lupaavalla oman tallin ravurilla, ja syntynyt varsa ylitti omistajan odotukset korrektilla rakenteellaan ja selväpäisyydellään. Tamma saikin siirtyä täysipäiväiseksi siitostammaksi, ja sen jälkeläiset ovat niittäneet hyvää menestystä raviradoilla isäorin valinnasta huolimatta. Mani päätettiin astuttaa kerran kokeilumielessä myös ratsulla, jonka tuloksena syntyi sen viimeiseksi varsaksi jäänyt Apuri. Synnytys oli haastava ja meinasi viedä sekä tamman että varsan hengen, jonka takia se päätettiin kahdeksan varsaa synnyttäneenä päästää nauttimaan oloneuvoksen elämästä.

e. Soppu osoitti jo nuorena lahjoja sekä este- että kouluradoille, ja sitä lähdettiinkin kehittämään molempien lajien pariin. Tamma palkittiin kuitenkin viisivuotiaana ikäluokkansa parhaana askellajihevosena, jonka jälkeen sen omistaja päätti jättää esteet hieman vähemmälle huomiolle, keskittyen sen sijaan vahvemmin Sopun kehittämiseen koulukenttien mestariksi. Pitkäjänteinen työ tuotti tulosta, sillä tamman kisaura oli varsin menestyksekäs aina vaativa B -tasolle saakka. Valitettavasti tamma kaatui pahasti tarhassaan ollessaan vasta 13-vuotias, eikä Sopun vaurioitunut jalka palannut ennalleen pitkän kuntoutusjaksonkaan jälkeen. Se päätettiinkin jättää harrasteratsuksi, ja päättipä omistaja myös astuttaa tammansa Apurilla, joka oli tehnyt häneen vaikutuksen pyörittyään samoissa kisapiireissä. Vaikka Soppu olikin varsin iäkäs saadessaan ensimmäisen varsansa, hoiti se tehtävänsä mallikkaasti, eikä komplikaatioita kaikeksi onneksi tullut. Vanhemmiten Soppu astutettiin vielä kahdesti samalla orilla. Tamma periytti jälkeläisilleen tasaista luonnettaan sekä kapasiteettia sekä koulu- että esteradoille, vaikkakin kaikki kolme jälkeläistä ovat kunnostautuneet lähinnä valkoaitojen sisällä. Soppu lopetettiin 22-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

ei. Saapikas oli melko mitäänsanomaton, 151cm korkea rautias ratsuori. Sillä kilpailtiin kyllä parhaimmillaan jopa helppo A -tasolla, mutta sen vaatimattomat liikkeet ja omapäinen luonne jättivät tulostason useimmiten 60% alapuolelle. Orin kanssa kisattiinkin lähinnä harrastemielessä, jonka lisäksi se kierrätettiin kantakirjattavana kohtalaisen rakenteensa ansiosta, josta tuloksena saatiin III-palkinto. Saapikkaasta ei odotetusti tullut kovinkaan haluttua siitosoria, ja sen jälkeläismäärä jäikin lopulta kahden käden sormilla laskettavaan lukuun. Ori päätettiin ruunata kymmenvuotiaana rauhallisemman harrastekaverin toivossa, mikä osoittautuikin hyväksi vaihtoehdoksi – sen suoritukset olivat huomattavasti tasaisempia niin kouluradoilla kuin kotikentälläkin. Saapikas kuoli 16-vuotiaana ähkyn seurauksena.

ee. Kesätuulen elämä oli lyhyt ja dramaattinen – hyväsukuinen ja erittäin hyvärakenteinen voikko tamma päätettiin astuttaa jo kolmevuotiaana, jonka jälkeen siitä oli tarkoitus koulia vähintään aluetason kisaratsu sen kasvattajalle. Varsomisessa meni kuitenkin kaikki mahdollinen vikaan, jonka seurauksena varsa saatiin kaikeksi onneksi pelastettua, mutta Kesätuuli kuoli pian synnytyksen jälkeen verenhukkaan eläinlääkärin tekemistä pelastusyrityksistä huolimatta. Tamma oli saanut nimensä oman syntymäpäivänsä illalla puhaltavan lämpimän kesätuulen mukaan, ja se ilmensikin nimeään hyvin – kaikki tamman kanssa tekemisissä olleet totesivat sen olevan yksi helpoimmista ja kilteimmistä hevosista, jonka he olivat nähneet.

Jälkeläiset

Tällä hevosella ei vielä ole jälkeläisiä.

Kilpailukalenteri

KRJ - 3 sijoitusta, joista 0 on voittoja
30.08.2018 KRJ - Ristikallio - Vaativa B - 6/40
02.09.2018 KRJ - Ristikallio - Vaativa B - 2/40
03.09.2018 KRJ - Ristikallio - Vaativa B - 6/40
VSR - 0 sijoitusta, joista 0 on voittoja

Päiväkirja & valmennukset

Ei merkintöjä.

Ulkoasu & kuvat © Anniina N. | Taustakuva © Chun Kit To (by-sa 2.0)
Vanima on virtuaalitalli / Vanima is a sim-game stable | Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse