Ninetta

Lempinimi Netta Rotu, sukupuoli Suomenhevostamma
Syntymäaika 03.08.2015 (ikä) Säkäkorkeus 151cm
Väri Tummanpunarautias Rekisterinumero VH16-018-0993
Painotuslaji Kouluratsastus Omistaja Anniina N. (VRL-09182)
Koulutustaso Helppo C Kasvattaja Eero Ruonoja evm
KTK II - myönnetty 30.08.2016

Kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Ninetta päätyi Vanimaan muutamien sattumusten kautta. Netan kasvattaja pitää talliaan muutaman kilometrin päässä meidän tiluksistamme, ja yli saanut Netan palautuksena viisivuotiaana sen osoittauduttua lahjattomaksi ravuriksi. Olin itse nähnyt sen paikallisravien varikkoalueella ja ihastunut sen lempeään katseeseen sekä kiltin oloiseen luonteeseen – vaikka tamman ympärillä olikin perinteinen ravipäivän kuhina käynnissä, se seistä möllötti nätisti paikoillaan hamuten välillä hoitajansa taskuja namien toivossa. Koska olemme naapureita ja teemme muutenkin esimerkiksi viljelyn kanssa yhteistyötä, Eero otti tamman palauduttua minuun yhteyttä, josko haluaisin ottaa neitosen koulutukseen tulevaa myyntiä silmällä pitäen. Tämä kävi itselleni, sillä minun kävi suoraan sanottuna sääliksi pientä tammaa, joka voisi kouluttamattomana joutua kiertoon. Netta valloitti minut täysin luonteellaan kahden ensimmäisen kuukauden aikana, eikä sovittua lähtöpäivää koskaan tullutkaan.

Hoidokkina Netta on parhaimmasta päästä: se on kiltti ja lempeä, tottelee mukisematta ja nautiskelee saamastaan huomiosta täysin siemauksin. Tamma pitää jostain syystä erityisesti vesipesuista, joten kesäkaudella se otetaankin lähes aina ratsastuksen jälkeen pesukarsinaan huuhdottavaksi, vaikkei se olisikaan hionnut paljoa työskentelyn aikana. Netan voi halutessaan jättää sitomattakin hoitopaikalle, sillä se ei lähde liikkeelle ilman ihmisten lupaa. Harjaus, kavioiden puhdistus ja muut perustoimenpiteet onnistuvat nätisti, ja Netta on saanut eläinlääkäriltä ja kengittäjältä erityiskiitosta siivosta käytöksestään. Satuloidessa tamma pullistelee hieman, mutta antaa kuitenkin laittaa vyön kiinni ilman sen suurempia vastusteluja.

Netta on monen sukupolven ravijalostuksen tulos, joten ei sinänsä ole ihme, ettei sen fysiikka anna myöten kovinkaan ihmeellisiin ratsuliikkeisiin. Ex-ravurille tyypilliseen tapaan se halusi erityisesti koulutuksen alkuvaiheilla lähteä mieluummin kiihdyttämään päästäkseen pois hankalasta tilanteesta kuin pysähtyä miettimään asiaa, ja se tekee sitä edelleen aika ajoin. Hyvä puoli tammassa on yllättäen sen laukka, joka on ravurille varsin mallikasta. Toki se siinäkin meinaa välillä lähteä vetämään haipakkaa, mutta sen hidastaminen on huomattavasti helpompaa kuin ravissa. Vuosien harjoituksen myötä Netan tasapainoa on saatu kehitettyä siihen pisteeseen, että se pystyy kantamaan itsensä melko korrektisti matalassa muodossa, ja toteuttamaan ratsastajan apujen komennot sujuvasti. Tamma osaa joitakin helppo B- ja jopa helppo A-tason temppua, mutta sen itsensä kantamiskyky ei riitä C-luokkia korkeammalle. Tästä huolimatta Netta on nykyään pääsääntöisesti erittäin mukava ratsastaa, sillä tammalla on pehmeät askellajit ja kova halu miellyttää ratsastajaa. Parhaimmillaan tamma on kuitenkin maastossa, jossa sen kanssa voisi samoilla putkeen useiden tuntien ajan murehtimatta kiireistä ja vastuutehtävistä.

Sukutaulu

i.

Kilpakosija
sh, prn, 150cm
evm

ii.

Rossin Lento
sh, rn, 149cm

iii.

Rintun Huuma

iie.

Marikki

ie.

Usvan Harhaileva
sh, vprt, 158cm

iei.

Ulapalla

iee.

Nuokkuneiti

e.

Hipihipi
sh, prt, 152cm
evm

ei.

Tuulenviemä
sh, rt, 155cm

eii.

Tuulentuoma

eie.

Aroneito

ee.

Mette-Liina
sh, rt, 155cm

eei.

Taitinvaara

eee.

Kesätirppa

i. Kilpakosija oli säkäkorkeudeltaan 150cm ja väriltään punaruunikko. Myöhemmillä päivillään ”Konkari”-lempinimen saanut ori todella ansaitsi nimensä, sillä ori oli loistava ravihevonen. Se saavutti usean kymmenen tuhannen euron voittosumman, voittoprosentti oli kuudenkymmenen paremmalla puolella ja sijoitusprosentti yli yhdeksänkymmenen – on siis sanomattakin selvää, että ori oli erittäin haluttu myös siitoshevosena. Se jättikin parisensataa jälkeläistä, joiden joukosta on kohonnut kovia juoksijoita. Konkari oli luonteeltaan hieman kovapäinen, mutta loppujen lopuksi nöyrä ja mukava kaveri.

ii. Rossin Lento oli todellinen monitoimisuomenhevonen. Punarautias ori aloitti kolmevuotiaana raviuran, joka jatkui kohtalaisella menestyksellä kahdeksanvuotiaaksi. Tämän jälkeen Lento siirtyi tallin isännän vaimon ”kouluratsuksi” – ori ei koskaan läpäissyt ratsastajansa kanssa edes helppoa C’tä hyväksytysti, mutta korvasi teknistä osaamistaan (tai sen vajetta) valtavalla miellyttämishalullaan. Omistajapariskunnan tytär sai orista itselleen vielä oivallisen maastomopon sen rauhallisen luonteen ansiosta, ja saipa isäntä myös perunapellon käännettyä Lennon avulla. 149cm korkea ori sai astua muutamia paikallisen pitäjän tammoja komean ulkomuotonsa ja hyvän luonteensa ansiosta.

iii. Tummanrautias, 163cm korkea Rintun Huuma syntyi Pohjois-Suomessa, jonne se sai jäädä kasvattajansa kisahevoseksi. Orin kanssa kierrettiin lähinnä paikallisraveja, joissa se saavutti melko hyvää tulosta seitsemän kisakautensa aikana – lopulliseksi ennätykseksi jäi 26,2ke ja voittosumma kohosi viisinumeroisiin lukuihin. Huuma tunnettiin myös säyseästä luonteestaan, ja se sai muutamana astutuskautenaan yhteensä 29 jälkeläistä. Näistä valtaosa on seurannut isänsä jälkiä ravimaailmaan.

iie. Marikki oli 161cm korkea tummanpunarautias tamma. Se aloitti kilpauransa ravihevosena, mutta kahden kauden jälkeen omistaja myi Marikin ratsuksi huonosti sujuneiden kilpailujen takia. Tamman osti paikallinen ratsastuskoulu, jossa se uudelleenkoulutettiin tuntihevoseksi. Rauhallisen luonteensa takia se toimi lähinnä lasten alkeisratsuna. Laukkaa se ei koskaan oppinut kunnolla, mutta pääsi silti tallikisoissa helpon C’n ratoja lävitse nuorempienkin ratsuna. Tamma astutettiin kahdesti – toinen varsa jäi ratsastuskouluun ja koulutettiin tuntihevoseksi emänsä tapaan, toinen myytiin raviharrastajalle heti vieroituksen jälkeen. Marikki lopetettiin 19-vuotiaana.

ie. Vaaleanpunarautias, säkäkorkeutta 158cm omannut Usvan Harhaileva oli Hämeen seudun menestyneimpiä ravihevosia omana elinaikanaan. Tamma aloitti uransa vahvasti voittaen ensimmäisen lähtönsä kolmevuotiaana, ja paransi ikävuosien karttuessa otteitaan tasaisen varmasti. ”Hallan” viralliseksi ennätykseksi jäi 23,5ke ja voittosummakin kasvoi mukavaan kuusinumeroiseen summaan. Ei siis ole ihme, että tammasta tehtiin useita ostotarjouksia sekä kisauran aikana että sen jälkeen. Sen pitkäaikainen omistaja päätti myydä hevosensa kuusitoistavuotiaana jalostuskäyttöön. Halla sai kymmenen viimeisen elinvuotensa aikana kuusi varsaa, kunnes koki lopulta luonnollisen kuoleman omassa tarhassaan.

iei. Ulapalla oli punarautias, 155cm korkea keskinkertainen ravihevonen, jonka ura katkesi jo kahdeksanvuotiaana loukkaantumisen vuoksi. Orin omistaja kuntoutti hevostaan puolen vuoden verran, mutta kun edistystä ei tapahtunut lainkaan, päätyi hän lopettamaan orin. Sitä oli ehditty onneksi käyttää muutaman tamman astutukseen, sillä jälkikasvu osoittautui poikkeuksetta isänsä tavoin hyväravisiksi ja selväpäisiksi yksilöiksi.

iee. Nuokkuneiti oli erittäin hyvän ravisuvun omaava tamma, joka ei koskaan päässyt itse kärryjen eteen. Tamman kasvattaja myi hevosen kolmevuotiaana eteenpäin ja uudet omistajat päättivät käyttää sitä heti jalostushevosena. Huomattuaan ensimmäisen varsan olevan erinomainen rakenteeltaan ja omaavan ravurinlahjoja, tamma päätettiin astuttaa kahdesti uudestaan peräkkäisinä vuosina. Toisten isäorien ollessa täysin erilaisia ensimmäiseen verrattuna niin lahjakkuudeltaan kuin rakenteeltaan, Nuokkuneiti osoitti olevansa loistava periyttäjä isästä huolimatta. Tästä syystä omistaja päätti pitää tamman täysin siitoshevosen roolissa – se sai pitkän elämänsä aikana peräti 13 jälkeläistä, joista valtaosa päätyi raviradoille. Tamma lopetettiin 31-vuotiaana sen hampaiston kuluneen niin heikoksi, ettei se enää pystynyt syömään kunnolla. Nuokkuneiti oli punarautias ja säkäkorkeudeltaan 156cm.

e. Hipihipi oli niin ikään ravuri, ja vieläpä melko menestynyt sellainen. Varsinkin kolme- ja nelivuotiskausillaan tamma saavutti mainetta ja mammonaa ikäluokkaryhmissä, päästen totosijoille suurimmassa osassa kisoja joihin se osallistui. Tamman vauhti ei enää vanhempana ollut nuoruuden luokkaa, mutta se oli kuitenkin tasaisen varma suorittaja. Punarautias, 152cm korkea tamma sai ensimmäisen varsansa seitsemänvuotiaana, ja kisauran päätyttyä jälkeläismäärä kohosi yhteensä kuuteen. Luonteeltaan Hipihipi oli mitä ihanin tamma, jota saattoi hoitaa tai ajaa lähes kuka tahansa.

ei. Tuulenviemä oli komea rautias 155cm korkea ori. Se kilpaili lähes kymmenen kauden ajan raveissa saavuttaen keskinkertaista menestystä, yltäen välillä totosijoillekin. Ori kantakirjattiin seitsemänvuotiaana, ja se vastaanotti parikymmentä tammaa kolmen seuraavan kesän aikana – vaikka Tuulenviemä ei ollut erityisen menestynyt raveissa, sen näyttävä ulkomuoto isoine merkkeineen teki siitä halutun erityisesti värijalostuksen harjoittajien keskuudessa. Ori vaati käsittelijältään ehdottomasti huumorintajua, sillä siltä löytyi kolttosia takataskusta enemmän kuin laki sallii.

eii. Tuulentuoma oli 156cm korkea tummanrautias herrasmies, jota harva uskoi ensinäkemältä oriksi, se kun olisi mieluusti tullut vaikka syliin asti rapsuteltavaksi. Mukavakäytöksinen herra kilpaili raveissa kasvattajansa valmentamana ja pääsi usein myös sijoituksille. Voittosumma uran lopussa oli kertynyt kymmenissä tuhansissa laskettavaksi ja ennätys hipoi 27,0 sekuntia keskipitkällä matkalla. Tammojen omistajat vakuuttuivat orin kyvyistä ja ”Tuomo” oli melko haluttu siitosori kisauransa päätyttyä.

eie. Aroneito aloitti elämänsä ravihevosena, mutta kehnon menestyksen takia se myytiin viisivuotiaana perusratsukoulutettuna ratsastuskouluun. Vaikka tamma olikin ex-ravuri, se saavutti tuntilaisten keskuudessa suuren suosion ihastuttavan luonteensa ja erityisesti pehmeiden raviliikkeidensä ansiosta. Neito astutettiin pariin kertaan juoksijaoreilla, omistajan toivoessa saavansa emätamman luonteen yhdistettyä isäehdokkaiden juoksijanlahjoihin. Aroneito oli 152cm korkea ja väriltään rautias.

ee. Mette-Liina oli oikea perinteinen maatiassuomalainen, ulkomuodoltaan hieman karu mutta yritteliäs kuin mikä. Tamma kunnostautui niin ravi- kuin työhevosenakin, ollen keväät ja syksyt peltotöissä ja muun ajan ravitreenissä. Liina oli melko nopea, ja saavutti pienoista kuuluisuutta oman alueensa raveissa muutaman tuhannen euron rahapotin lisäksi. Tamma oli 155cm korkea ja väriltään rautias.

eei. Taitinvaara ei ollut loistelias ravihevonen, mutta saavutti kohtalaista tulosta erityisesti pitkillä matkoilla. Sen heikkoudeksi muodostui laukkaherkkyys, ja valtaosa sen kilpailuista päätyikin hylkäykseen. Ori käytiin näyttämässä useaan kertaan näyttelyissä – joissa se sai pääosin II-palkintoja – ja se kantakirjattiin viisivuotiaana. Taitinvaaraa käytettiin jalostukseen muutamien varsojen verran lähinnä sen värityksen puolesta, sillä tammanomistajat halusivat orin kimon värin periytyvän tammojensa jälkikasvulle. 153cm korkea ori oli luonteeltaan hieman ”mitäänsanomaton” kaikki kelpaa –tyyppi, jonka kanssa saattoi työskennellä kuka tahansa. Ori nukkui pois 24-vuotiaana kotitilallaan omassa karsinassaan.

eee. Kesätirppa oli rautias, 149cm korkea suomenhevonen. Niin ikään ravihevosena tunnetuksi tullut tamma teki kymmenvuotisen kilpauransa aikana vakuuttavaa jälkeä, rikkoen Pohjois-Suomen paikallisia ennätyksiä ja myöhemmin vielä parantaen omissa nimissään olevia ennätysaikoja. Raviuran lisäksi tamma niitti menestystä näyttelyissä, ja se kantakirjattiin kuusivuotiaana I-palkinnolle saaden erityiskiitosta hyvästä ajettavuudesta. Tirppa oli myös käsiteltäessä hyväluontoinen, ja omistajan lapset saivat huoletta hoitaa tammaa keskenään, vaikka olivatkin vain hädin tuskin kouluikäisiä.

Jälkeläiset

s. 20.02.2017, o. Vaniman Casper, i. Carosello
s. 29.03.2017, o. Vaniman Tappara, i. Taijan Taivaankaunis
s. 23.05.2018, t. Vaniman Niinu, i. Halavainen

Kilpailukalenteri

01.08.2016 NJ - Hortensia - irtoSERT (pt. Jannica)

KRJ - 45 sijoitusta, joista 4 on voittoja + 6 CUP
26.04.2016 KRJ - Vanima - Helppo C - 2/30
30.04.2016 KRJ-CUP - Oldfinion Dressage - Helppo D - 1/77
02.05.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 4/29
02.05.2016 KRJ - Vanima - Helppo C - 2/30
03.05.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 4/29
06.05.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 4/29
08.05.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 4/29
10.05.2016 KRJ - Vanima - Helppo C - 4/30
12.05.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 2/29
12.05.2016 KRJ - Metsovaara - Helppo C - 2/40
17.05.2016 KRJ - Metsovaara - Helppo C - 2/40
19.05.2016 KRJ - Metsovaara - Helppo C - 1/40
01.06.2016 KRJ - Metsovaara - Helppo C - 4/38
02.06.2016 KRJ - Metsovaara - Helppo C - 6/38
06.06.2016 KRJ - Vanima - Helppo C - 3/30
09.06.2016 KRJ - Metsovaara - Helppo C - 4/38
10.06.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 1/30
10.06.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 4/30
15.06.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 3/30
16.06.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 2/30
02.07.2016 KRJ - Cadogan Ponies - Helppo C - 5/37
05.07.2016 KRJ - Cadogan Ponies - Helppo C - 5/37
06.07.2016 KRJ - Cadogan Ponies - Helppo C - 2/37
31.07.2016 KRJ-CUP - Fiktio - Helppo D - 3/102
31.07.2016 KRJ-CUP - Fiktio - Helppo C - 1/187
23.08.2016 KRJ - Wyat Shetlands - Helppo C - 6/50
24.08.2016 KRJ - Yentel Ponies - Helppo C - 5/30
25.08.2016 KRJ - Yentel Ponies - Helppo C - 1/30
27.08.2016 KRJ - Wyat Shetlands - Helppo C - 2/50
27.08.2016 KRJ - Yentel Ponies - Helppo C - 5/30
28.08.2016 KRJ - Yentel Ponies - Helppo C - 2/30
31.08.2016 KRJ - Yentel Ponies - Helppo C - 5/30
20.09.2016 KRJ - Wyat Shetlands - Helppo C - 3/50
22.09.2016 KRJ - Kisakeskus Lapland - Helppo C - 2/30
27.09.2016 KRJ - Kisakeskus Lapland - Helppo C - 5/30
28.09.2016 KRJ - Kisakeskus Lapland - Helppo C - 5/30
11.10.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 2/39
11.10.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 5/40
13.10.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 2/40
14.10.2016 KRJ - Micram Raceponies - Helppo C - 4/31
15.10.2016 KRJ - Dei - Helppo C - 3/30
15.10.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 6/40
16.10.2016 KRJ - Escorant Trakehners - Helppo C - 4/40
17.10.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - Helppo C - 2/40
18.10.2016 KRJ - Dei - Helppo C - 3/30
18.10.2016 KRJ - Koistila - Helppo C - 6/40
19.10.2016 KRJ - Dei - Helppo C - 5/30
20.10.2016 KRJ - Dei - Helppo C - 1/30
30.04.2017 KRJ-CUP - Oldfinion Dressage - Helppo D - 2/73
31.08.2017 KRJ-CUP - Kuuralehto - Helppo D - 3/118
30.09.2018 KRJ-CUP - Harmaatuulen oriasema - Helppo D - 1/108
VSR - 5 sijoitusta, joista 0 on voittoja
30.06.2016 VSR-CUP - Susiraja - Helppo C - 2/88
31.07.2016 VSR-CUP - Susiraja - Helppo C - 8/75
28.02.2017 VSR-CUP - Susiraja - Helppo C - 3/71
31.05.2017 VSR-CUP - Susiraja - Helppo C - 3/83
30.04.2018 VSR-CUP - Susiraja - Helppo C - 6/63

Päiväkirja & valmennukset

Ei merkintöjä

Ulkoasu & kuvat © Anniina N. | Taustakuva © Chun Kit To (by-sa 2.0)
Vanima on virtuaalitalli / Vanima is a sim-game stable | Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse